Psal se rok 2021, když jsem přišel z práce domů a řekl své ženě, že potřebuji změnu. V té době jsem měl odslouženo 27 let jako profesionální hasič. Zeptala se: „Proč?“ a já odpověděl: „Chci dělat práci, která voní, chci pražit kafe.“

Měl jsem přečteno několik knih o kávě, kávovnících, plantážích, farmářích, o způsobu zpracování a přípravě kávy. Znal jsem rozdíly mezi Arabikou a Robustou, včetně účinků kávy na tělo.

Zanedlouho jsem absolvoval certifikovaný kurz pražení a degustace kávy u našich největších odborníků ze školy kávy, paní Štěpánky Vantuchové Havrlíkové a pana Roberta Trevisiana a doma se objevil pražící stroj, čímž vše začalo …

proč OHNIVÝ KOHOUT?

Oheň mne provází celý život a kohout je mé znamení dle čínského horoskopu.

Ve svém okolí neznám snad nikoho, komu by nebyla příjemná vůně kávy. Málokterý z příznivců tohoto tmavého moku už ale ví, že než se kávové zrnko dostane do vašeho šálku, musí urazit neskutečně dlouhou cestu.

Z kávové plantáže, kde se kávové třešně místními farmáři často ručně sklízí, poté suší, loupou, třídí a balí do přepravních obalů, musí ještě překonat dlouhou cestu ke konečnému zpracovateli, která někdy trvá i celý rok. Ten musí zelená zrna podle druhu, způsobu zpracování, země a nadmořské výšky kde vyrostla správně upražit, aby z nich vznikla voňavá káva. Díky tomu má každá káva i svá chuťová specifika, která ovlivňuje i stupeň pražení (světlé, střední, tmavé).  

V naší regionální mini pražírně „Ohnivý Kohout“ pražíme kávu, kterou nakupujeme prostřednictvím ověřených dovozců. U každé kávy je tak deklarován její původ, způsob sklizně, metoda zpracování, data o sklizni a exportu = celková kvalita. Kávu pražíme dle aktuální poptávky, tak, aby byla vždy čerstvá, tudíž nemáme žádné skladové zásoby. Všechna zrna (zelená i upražená) jsou pečlivě ručně tříděna. Upražená zrnka necháváme 3-4 dny tzv. odležet, aby se z nich uvolnily zbytky nežádoucích plynů a tím se rozvinuly veškeré chutě kávy. Nikdy nenabízíme více jak 5 druhů kávy, kterou neustále ochutnáváme. Raději přehlednou nabídku odzkoušené, kvalitní kávy než velký seznam neodzkoušené, byť z různých koutů světa.

Kávu pražíme na profesionální elektrické pražičce od českého výrobce. Pražička získala certifikované ocenění institutu Školy kávy v ČR.

Balení kávy věnujeme mimořádnou péči. Ohnivě červené sáčky jsou opatřeny jednosměrným aroma ventilem, zajišťujícím postupné odvětrání vznikajícího CO2, uzavíratelným zipem a etiketou obsahující základní údaje o kávě. Sáčky před expedicí neprodyšně zatavujeme, aby obsah vydržel co nejdéle čerstvý.

Od nás kávu expedujeme nejen zrnkovou, ale i čerstvě mletou. Hrubost mletí nastavujeme vždy dle přání zákazníka a druhu domácí přípravy, což má zásadní vliv na její výslednou chuť.

Vybranou kávu lze doručit Zásilkovnou, nebo možno domluvit osobní odběr.

„Naším cílem je, aby se k Vám dostávala káva, kterou budete chtít pít každý den“.

Jiří Pospíšil, zakladatel Ohnivý Kohout
19Srpen
2022